sunnuntai 3. helmikuuta 2008

Savo-Karjalan linjalla Sortavalassa kesällä 2007

Nyt kun tuntuu olevan muotia tekstiviestikirjat yms., ajattelin minäkin kirjoittaa eilisen Sortavalan matkani tekstarimuotoon. Olkaa hyvät:

Huom. Ajat ovat paikallista aikaa.

Onkamon linja-autopysäkillä

9.8.07 9:21 Aamulla tekemäni valinnat osoittautuivat jo tässä vaiheessa huonoiksi: Otin ison pullon vettä mukaan, mutta eihän sitä voi juoda, kun bussissa ei ole vessaa. Laitoin nätit korkkarit jalkaan, ja jalat ovat jo nyt pysäkille käveltyäni hellänä. Lisäksi kerrospukeuduin niin, etten voi vähentää tyylikkäästi.

9.8.07 9:40 Ja auts, puhelimen akku on vähissä. Toivottavasti riittää. Voisin tietty jossain lounaspaikassa kysyä laturia hetkeksi lainaan.

9.8.07 9:50 Missä se Savo-Karjalan linja oikein kuppaa? Aikataulun mukaan sen pitäisi olla jo Tohmajärvellä tähän aikaan.

Bussissa

9.8.07 9:55 Seisoin pysäkillä puoli tuntia suorassa auringonpaisteessa ilman penkkiä, ja sitten tää meinas ajaa vielä ohi. No, nyt oon kyydissä tässä ”ilmastoidussa” (kattoikkuna auki) bussissa.

9.8.07 10:05 Pysähdys Tohmajärvellä. Kuski kävi tupakalla, vaikka ollaan jo aikataulusta myöhässä.

9.8.07 10:22 Suomen rajalla taidettiin olla ainoa menijä tähän suuntaan.

(Siirrymme Moskovan aikaan)

9.8.07 11:25 Jonoja näkyvissä, mutta eiköhän lie tälläkin rajalla reittiliikenne aja jonoista ohi, paitsi jos kaikki jonottajat ovat myös reittiliikennettä ;) Oon muuten ainoa matkustaja :D

9.8.07 11:40 Juu, sukkana mentiin läpi myös Venäjän rajasta, paitsi miun piti täyttää maahantulokortti päivämatkan takia. Venäläinen rajavirkailija valisti, että se täytetään vaikka tunnin matkan takia. Ainakin ennen säännöt sanoivat, että se täytetään, jos viivytään kolme arkipäivää. No, esim. Nuijamaalla korttia ei viime vloppuna kyselty kahden päivän matkalaisilta.

9.8.07 12:00 Heh, käännyttiinpäs sitten takaisin: kuljettaja unohti tankata :D No ei onneksi tullut kilometritolkulla palaamista. Nyt olisi ihan sama ajaa kioskin kautta biitsille, kun aikataulu on mennyt joka tapauksessa jo pieleen ;)

Sortavalassa

9.8.07 13:15 Ostin kirjakaupasta kyniä ja vihkon, että voin tehdä matkamuistiinpanot jo reissun päällä. Ihastelin myös venäjänkielisiä Harry Potter -kirjoja, mutta totesin ne tämänhetkiselle budjetilleni liian arvokkaiksi.

Ravintolan terassilla

9.8.07 13:30 Löytyi kiva terassiravintola Kaunis-hotellin kyljestä. Terassille tuulee, koska tämä on aivan vesistön vieressä ja sisällä ravintolassa on ilmastointi. Taidan lounastaa tässä.

9.8.07 13:35 Suoraan terassin edessä on uimaranta. Vauva tuli rannalta nakuna ja rupesi pissille suoraan tähän terassin eteen. Hyvää ruokahalua vaan ;)

9.8.07 13:37 Istun terassilla lukemassa ruokalistaa. Vaihtoehtoja on valtavasti ja kaikki on kohtuullisen edullista. Kuuma on tuulesta huolimatta, mutta ei luonto oikein antaisi periksi mennä sisälle istumaan näin kauniina päivänä. Taidan mennä silti.

Sisällä ravintolassa

9.8.07 13:40 Paha kyllä, jos puhelimen akku loppuu, kun en sitten enää näe kelloa ja osaa osua oikeaan aikaan paluukyytiin…

9.8.07 14:00 Vihdoin sain salaatin, kylläpä se kesti. Mutta kuinka kukaan osaa tehdä näin valkosipulisen salaatin?! Nams. Tässä on juustoa, kanaa, tuoretta tomaattia, majoneesia. VALKOSIPULIA. Ja koristeena persiljaa, oliivi ja salaatinlehti.

9.8.07 14:05 Ravintola on lähes täynnä venäläisiä. Kaksi suomalaismiestä olen bongannut venäläisnaistensa seurasta, mutta muuten seurueet ovat poikkeuksetta venäläisiä.

9.8.07 14:15 Borsh oli ihan hyvää, muttei niin maukasta kuin Viipurin Kamelotissa. No, Kamelot onkin luku erikseen.

9.8.07 14:30 Pääruoka oli aika nihkeä, mutta onneksi se oli peitetty juustolla ja herkkusienillä. Pelasti vähän. Ei kuitenkaan ollut hintansa väärti – eikä miulla oikeastaan ollut enää nälkäkään.

Kaupungilla

9.8.07 14:55 Vastaan käveli juopunut venäläinen mies, joka aloitti keskustelun ”Olen huligaani, mutta voisitko silti olla kanssani?”. Minä lopetin keskustelun ”En voi.” Ja kävelin kiireellä pois.

9.8.07 15:30 Nyt olen kierrellyt kauppoja, ostanut vähän tuliaisia. Bussin lähtöön on vartti, en oikein enää keksi, minne ehtisin siinä ajassa. Taidan istua hetken Kronan tuulettimen edessä.

9.8.07 15:40 Cafe Krona on muuten muuttunut tosi paljon kahdessa vuodessa: savuisesta baarista, jossa ei ollut edes ruokalistaa – vaikka pari ruokavaihtoehtoa olikin – ihan viihtyisäksi lounaspaikaksi, jossa ei enää edes saa polttaa. Kävin just Kronassa vessassa ennen bussin lähtöä.

Bussissa

9.8.07 15:50 Juups, kuljettajalla ei sitten ollut antaa takaisin 50 euron setelistä. Pysähdytään jossain vaiheessa matkaa sitten rikkomaan seteli. Ruplillakin olisi toki voinut maksaa, mutta niitä ei miulla ollut tarpeeksi.

9.8.07 16:00 Aamulla sain kuskin pistämään _oikeankin_ ilmastoinnin päälle, kun kävin pyytämässä. Nyt kävin taas, mutta ei tää osaa :( Sama bussi, eli ilmastointi ois. Kuolen!

9.8.07 17:29 Venäjän raja oli taas nopea. Poikettiin juuri tax free -kaupassa. Kohta ollaan Suomen raja-asemalla.

(Siirrymme Suomen aikaan)

9.8.07 16:45 Suomen rajalla ei tarvinnut käydä edes sisällä, suomalaisten passit tarkistettiin bussin vieressä pihalla.

9.8.07 17:25 Pysähdyttiin äsken Tohmajärvelle. Lapsiperhe halusi vaihtamaan vauvalle vaipat, ja kuski suostui pitempään pysähdykseen. Porukka viipyi sitten puoli tuntia. No, ei miulla ja kuskilla ole kiirettä, mutta mitähän tämä matkustaja tykkäsi, joka istui koko tuon ajan kuumassa bussissa, eikä kukaan kertonut sille, miksi seisotaan ja miten kauan.

Onkamossa

9.8.07 17:45 No niin, olen jo mökillä. Taidan mennä uimaan :) Ja sitten laitan läppärin tulille.

Ei kommentteja: