torstai 31. joulukuuta 2009

Vinkkejä Egyptin matkalle, Hurghadaan ja Sharm el Sheikhiin


Kaverini lähti Egyptiin melko pian sen jälkeen, kun olimme itse palanneet Egyptistä (kohteet Sharm el Sheikh, Hurghada, Kairo, Luxor, Dahab, Saint Catherine) tammikuun lopulla 2009. Kirjoittelin silloin joitain yleisiä vinkkejä Egyptiin/Hurghadaan häntä varten. Nyt on taas tuttuja lähdössä Egyptiin, tällä kertaa Sharm el Sheikhiin, joten täydentelin vinkkejä Sharmin osalta ja päätin laittaa kootut tänne muidenkin avuksi ja iloksi. Matkastahan on kokonainen matkakertomuskin tässä samassa blogissa, mutta kuten sanottu, tässä vinkkejä hieman kootummin:

Egyptissä on edullista syödä rafloissa ja kuppiloissa, mutta alkoholi on melko kallista ja paikoitellen hieman hankalasti hankittavissa, kunnon muslimimaan tapaan. Edes kaikissa rafloissa ei myydä alkoholia, mutta silloin sinne voi yleensä viedä omat ruokajuomat. Kannattaa toki kysyä aina ensin, ettei tule loukanneeksi tarjoilijoita/omistajaa.

Egyptissä on koptikristittyjen pitämiä baareja, kauppoja yms., joista saa paikallista viiniä ja muita miedohkoja juomia kohtuuhintaan myös ostettua mukaan, mutta näitä paikkoja ei ole ihan joka nurkalla. Sharm el Sheikhissä Bacchus Marketteja on Naama Bayssa aika tiuhaankin, Hurghadassa taas alkoholikauppoja on harvakseltaan Naaman kävelykeskustaan verrattuna. Hotellit ja useat raflat myyvät alkoholia toki baarissaan, ja jotkut myös ulos, hinnat vaan ovat korkeahkot. Tinkiminen kannattaa alkoholin ostossakin.

Tinkiminen kannattaa tässä maassa aina ja joka paikassa, jopa apteekissa ja rahanvaihdossa. Tahtovat siis lähes kaikkialla pyytää aluksi aina aivan liikaa hintaa. Erityisesti taksit, jotka ovat lopulta todella edullinen kulkuväline erityisesti Hurghadassa. Sharmissa taksit ovat lähtökohtaisesti hieman kalliimpia, mutta eivät länsimaiselle kukkarolle kuitenkaan oikeasti hinnakkaita. Minibussi eli jalla on aivan pilkkahintainen kulkupeli. Jallat ovat tosin melko täysiä, mutta jos kuljettaja ottaa kyytiin, niin periaatteessa mukaan mahtuu. Jallaan pääsee kyytiin lähes mistä vaan ja kyydistä voi jäädä lähes missä vaan.

Egyptissä on olemassa myös sellaisia kiinteähintaisia kauppoja ja marketteja - fixed price = eli hintalapuilla merkityt kiinteät hinnat - joissa ei tarvitse tinkiä, mutta ne ovat poikkeus kaikkeen muuhun kaupankäyntiin.

Paikallinen viini on ihan hyvää, mutta viina ihme polttoöljyä. Viinat kannattaa ostaa lentsikasta tai kotimaan kentältä, mikäli sellaisia tahtoo matkalla nauttia. Myös ensimmäisten 48 tunnin aikana voi turisti käydä paikallisessa duty free -myymälässä, josta saa kohtuuhintaan kansainvälisiä viinatuotteita, mutta myös paikallista tavaraa. Tuo aikaraja on sitten tiukka, sen umpeuduttua on turha käydä norkumassa, eivät myy. Meidän seurue esimerkiksi kävi hakemassa eräille venäläisille viinaa, kun eivät raukat enää saaneet aikarajan umpeuduttua. Mitään laitontahan siinä ei sinänsä ole, kukin saa käyttää juomakiintiönsä kuten haluaa.

Olut taisi olla ihan normihintaista rafloissa ja baareissakin, mutten osaa sanoa, onko se hyvää, kun en olutta juo. Paikallisesta viinasta tehdyt paukut eivät olleet myöskään hurjan kalliita, mutta aika tujuja ja kuten sanoin, melkoista tavaraa. Paikallinen juoma nimeltä ID Edge ja Double Edge on hyvää ja edullista, Breezer-tyyppinen pullojuoma. Sitä on tarjolla myös useissa yökerhoissa.

Maha tuppaa Egyptissä menemään jossain vaiheessa hieman sekaisin (Faaraon kirous, Egyptian belly), vaikka kuinka käsihygieniasta yms. huolehtii. Bakteerikanta on niin eri. Apteekeissa on siihen tautiin sopivat reseptittömät, mutta tehokkaat tropit.

Nähtävää Egyptissä on älyttömästi. Suosittelen visiittiä Kairossa ja/tai Luxorissa, bussilla tai lentäen. Gizan pyramidit on nähtävä ja Karnakin temppeli! Ovat kyllä kokemisen arvoiset.

Sukeltaminen ja snorklaaminen Punaisessameressä kannattaa. Hurghadassa pääsee ihan oikealla sukellusveneelläkin 22 metrin syvyyteen.

Hurghadassa on hieno vierasvenesatama ja siellä on mainio ulkoilmadisko nimeltä HedKandi, siellä saa ruokaakin, tosin hintataso on tavan kuppiloita kalliimpi.

Sharm el Sheikissä Naama Bayn kävelykeskustan tuntumassa on paljon yökerhoja ja klubeja. Löytyy mm. Pacha, joka ei juuri ibizalaiselle kaimalleen ainakaan meiningin suhteen häviä. Hieman on ehkä pienempi ja mukavasti talvella vilpoisampi.

Hurghadassa on kiva pieni akvaario, jossa pääsee pällistelemään paikallisia kaloja. Käytiin myös lasipohjaveneellä ajelemassa ja kaloja tsekkailemassa, oli ihan kiva reissu sekin. Onnistuu sekä Hurghadassa että Sharmissa, kuten myös Dahabissa.


Minulla olisi ihan tuhannesti kerrottavaa, pidän Egyptistä tosi kovasti. Paikallinen musiikki on tosi hyvää. Aurinko paistaa käytännössä aina. Kulttuuria ja historiaa maa on pullollaan. Tosi hienoja museoita. Yöelämäkin on vilkasta. Ruoka on hyvää, niin paikallinen kuin italialaistyyppinenkin, jota siellä paljon tarjotaan. Kalaa ja äyriäisiä on tarjolla, kun paikka on meren rannalla. :) Kärpäsiä piisaa myös, mutta ei siis ruokana. :D Paikailliset itikat, ne purevat ilkeät ötökät, jotka eivät inise, mutta kuppaavat illan laskettua suojaamattomat koivet.


Pikkuvinkkejä:
- Maitohappobakteerit ja käsidesi ovat tarpeen mahataudin välttämiseksi.

- Erityisesti Hurghadassa ja Sharm el Sheikhissä pärjää englantia paremmin venäjän kielellä (paljon venäläisiä matkailijoita).

- Setelit 50 LE ja 50 piasteria ovat hämäävän samannäköiset.
- Egyptistä ei saa tuoda pois maasta mitään, mikä kuuluu Punaiseenmereen.

- Tinkimisen, rahan ja hintojen kanssa täytyy olla tarkkana joka paikassa; taksissa, apteekissa, kaupassa, ravintolassa, rahanvaihdossa. Oma hotelli taisi olla ainoa paikka, missä ei yritetty ukottaa /pyytää ylihintaa/olla tuomatta rahasta takaisin tms. Muutamia fixed price -kauppoja.

- Omat eväät hotellihuoneeseen kannattaa viedä repussa, muuten voi tulla huomautus, että hotellista voi ostaa kaikki tarvittavat hyödykkeet. Huoneistohotellissa ei ole niin tarkkaa, koska siellä on fasiliteetit valmistaa itsekin sapuskaa huoneistossaan.

- Perinteistä ”Tule liikkeeseeni kirjoittamaan Suomeen menevään korttiin terveiset, kirjoittamaan vieraskirjaan, saamaan joku ilmainen lahja, lukemaan mitä kortissa lukee suomeksi…” käytetään paljon turistien kauppaan houkuttamiseksi. Ja sitten kun kauppaan menee, ei ihan äkkiä ulos pääsekään; kaikkea on katsottava, teetä on juotava jne.

- Erityisesti paikallisilta matkayrityksiltä retkiä varattaessa on tiedusteltava tarkkaan, mitä retken hintaan sisältyy: sisältyvätkö pääsymaksut kohteessa, kotiinkuljetus retken jälkeen, montako tuntia kohteessa on aikaa jne.

- Kaikesta pitää tipata. Pientä rahaa kannattaa olla mukana.

- Paljon itikoita ja kärpäsiä.

- Vasen käsi on vain pyllyn pyyhkimistä varten.

- Huomioida sopiva pukeutuminen rannalla, kaupungilla, moskeijoissa, temppeleissä yms.

- Illat viileitä talvella.

- Tax free -sääntö 48 tuntia maahan tulosta.

- Pankkiautomaatit toimivat hyvin.

- Egyptiin suomalainen tarvitsee viisumin.

Retkiä ja tekemistä Sharmissa (/Sharmista):
Arabilainen hevosratsastus
Kamelilla aavikkolla
Lasipohjaveneellä Punaisellamerellä
Ras Mohammed, snorklaaminen ja sukellus
St Catherine & Dahab
Mount Moses & St Catherine
Coloured Canyon, Dolphin Beach & Dahab
Beduiini-ilta tähtitaivaan alla
Delfiinishow
Mönkkärillä aavikolle
Kairo bussilla/lentäen
Luxor lentäen
Alf Leyla wah Layla - tuhannen ja yhden yön show
Rannalla tahi altaalla löhöily
Shoppailu
Klubbaminen
Kirkot
Moskeijat
Muistomerkit
Old Sharm
Naama Bay
Opastettu kaupunkikierros
Basaarit

Retkiä ja tekemistä Hurghadassa (/Hurghadasta)
Akvaario
Kamelilla aavikolla
Lasipohjaveneellä Punaisellamerellä
Snorklaaminen, sukellus (retket ja safarit, kurssit)
Monenlainen vesiurheilu
Giftun, saari
Mahmyan saariretki
Sakkala (uusi keskusta, kutsutaan myös El Sakala tai Sigala)
El Dahar (vanha keskusta, Downtown, kutsutaan myös ad-Dahar)
El Daharin basaarialue
El Memsha, kävely- ja ostoskatu
Vatsatanssishow
Sukellusvene
Vierasvenesatama
Golf
Makadi Beach
El Gouna ja laguunit
Maastoauto-, mönkijä- tai moottoripyöräsafari
Kairo (esim. egyptiläinen museo, Gizan pyramidit ja sfinksi, Koptilainen museo, Tahirin aukio)
Luxor (esim. Karnakin ja Luxorin temppeli, Kuninkaiden laakso, Hatsepsuthin temppeli)
Kalastus
Rannalla tahi altaalla löhöily
Shoppailu
Klubbaminen
Kirkot
Moskeijat
Muistomerkit
Opastettu kaupunkikierros
Basaarit
Otson kauppa :D

Hurghada: http://www.hurghada.com/index.aspx

Hyvää infoa yleisesti Egyptistä ja Luxorista: http://www.luxor-info.net/

P.S. Meillä on satoja matkakuvia tästäkin reissusta, mutta kun rupesin miettimään, voisinko laittaa tähän juttuun vain yhden kuvan, joka antaisi jonkinlaisen kuvan matkastamme, ei homma ollutkaan niin yksinkertainen. Minkälaisen kuvan haluaisin antaa maasta, jossa on niin paljon erilaista: on uutta kaupunkia, vanhaa kaupunkia, uutta satamaa, vanhaa satamaa, hienoja rantoja ja hotellialueita, kirkkoja, moskeijoita, perinteitä ja kulttuuria, yökerhoja, kävelykatuja, beduiineja, kameleita, turistipoliiseita, pyramidit, Punaisenmeren kala- ja korallirikkaudet, kissoja, vuohia... Pakko kai laittaa sitten tähänkin tekstiin useampi kuva.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitokset tästä!

Lähden poikaystäväni kanssa maaliskuussa 2012 Hurghadaan ja itse suunnittelen matkamme retkiä ja rahankäyttöä myöten! Luxor ja Kairo alkavat tuntua melkoisen saman arvoisilta, joten ehkä matkaamme Luxoriin.

Upeaa että olet jaksanut tehdä pienimuotoisen oppaan Egyptiin lähteville! Sain paljon uutta "sisäpiiritietoa" :)

Tanja Karppinen kirjoitti...

Kiitos kommentista. On aina kiva kuulla, kun joku on kokenut matkajuttuni hyödyllisiksi! :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Muistan viime egyptin reissulta (4vuotta sitten)Otson basaarin hämärästi. Missä se sijaitsee? tietävätko paikalliset taksikuskit basaarin nimeltä? Olisi niin kiva taas tehdä ostoksia siellä :)

Kiitos vastauksestasi jo etukäteen!

Tanja Karppinen kirjoitti...

Hei! Sen tarkemmin minäkään en enää valitettavasti muista, kuin että Otson basaari sijaitsee Hurghadan vanhassa kaupungissa, basaarialueella jossain melko näkyvällä paikalla, koska mekin sen alun perin sattumalta bongasimme. Taksilla pääsee ainakin basaarialueelle asti (kannattaa varmaan kysyä, osaako taksi neuvoa perille), mutta basaarialueella teitä voinevat opastaa toiset basaarimyyjätkin, luulen heidän tietävän mistä on kyse, kun etsitään suomea puhuvan Otson kauppaa. Mukavaa reissua!

Anonyymi kirjoitti...

Erittäin hyvä artikkeli mutta näin Hurghadassa asuvana en ole koskaan kokenut millään tavalla vaikeaksi löytää alkoholia saatika että se olisi kallista. Kantapaikassani 1/2 l olut on 7 Le eli vajaan euron. Monissa paikoissa se on 8-10 Le. Sakkalassa on vaikea löytää pääkadulta ravintolaa, josta ei saisi alkoholia ja silloin on kyseessä egyptiläinen kahvila. Baareista ostetaan juomat myös kotiin (esim valkkaripullo 60Le) tai sitten voi soittaa El Gounaan toimituspalveluun ja he kantavat viinat kotiin asti. Viinakauppoja ei ole mainitsemaasi tax freetä lukuunottamatta.
Toki hotelleissa on kallista ostaa alkoholia.

Unknown kirjoitti...

Moikka kaikille , olen Hurghadan Otso nyt olen Suomessa