perjantai 6. joulukuuta 2013

Pimeitä kokemuksia Pietarissa - Dans le Noir

Alkuruoka, pääruoka vai jälkiruoka kenties...
Kuvittele ravintola, jossa on pilkkopimeää. Kuvittele, miten pimeässä pystyy syömään, saatika tarjoilemaan. Niinpä.

Pietarissa on Dans Le Noir -ravintola, jossa syödään pilkkopimeässä - luonnollisesti lähinnä käsillä - ja tarjoilijat ovat sokeita. Muista siis pestä kädet ennen ravintolasaliin menoa, käsidesikään ei ole pahitteeksi.

Ravintolan aulaan saavutaan puoli tuntia ennen pöytävarausta (joka on välttämätön). Ruokalistoista valitaan kahden tai kolmen ruokalajin kokonaisuus sekä pääraaka-aine, eli punainen (liha), sininen (kala ja merenelävät), vihreä (kasvis) tai valkoinen (yllätys). Kaikki muu kuin pääraaka-aine onkin sitten hämärän peitossa, kirjaimellisesti. Tosin yllätysmenussa pääraaka-ainekin on yllätys, yllätys.

Ensimmäisellä testikerralla minun piti toki heti vetää yllätysmenu. Toisella kerran LUT:n Etelä-Karjala-instituutin epävirallisella Pietarin luksus ja underground -matkalla otin sinisen, eli kalaa ja mereneläviä. Molemmilla kerroilla kokemus oli lähes yhtä outo, mutta hieno. Ruoka oli hyvää ja enimmäkseen tunnistin, mitä söin.

Kun aulasta lähdetään, valoa nähdään seuraavan kerran vasta, kun aulaan palataan. Sokea tarjoilija tulee hakemaan ruokalijat aulasta ja ohjaa letkan toisaan hartioista kiinni pitäviä ihmisiä ruokasaliin. Jokainen esittelee itsensä tarjoilijalle, tarjoilija yrittää muistaa nimet. Muistaminen onnistuukin silloin, kun oltiin Mikon kanssa kahdestaan, mutta instituutin kahdeksan hengen porukan tapauksessa saimme istumajärjestyksen perusteella numerot, heh.

Ruokailu ei ennakkoasetelmista huolimatta ole kaoottista. Sekaannusta tuli ainostaan juomissa molemmilla kerroilla. Pepsiä tilatessa tuli kaksi kertaa Seven uppia. Viinilasillinen yritetään viedä jonnekin muualle kuin neloselle, joka sen on tilannut.

Naurattaa koko touhu, tuntuu naurattavan muitakin. Erikoinen tilanne kaikin tavoin. Katse hakee valoa sitä löytämättä, silmä ei tunnu tottuvan pimeään. Ruoka löytää kuitenkin suuhun, kuten juomakin.

Sitten aulassa, valossa jälleen, katsellaan kuvallisilta listoilta, mitä sitä oikein tuli syötyä. Ensimmäisellä kerralla ruokaa löytyi myös rinnuksilta, toisella kerralla osasin olla varovaisempi.


Melkoinen kokemus. Suosittelen. Homma toimii jopa englannin kielellä, vaikka venäjä helpottaakin asioimista.

P.S. Allergiset olkoot varovaisia. Meillä tosin oli mukana sekä allergisia että odottavia, ja kaikki meni hyvin, kunhan etukäteen ilmoitettiin, mitä kenellekin ei saa syöttää. :)

Ei kommentteja: