lauantai 19. joulukuuta 2015

Pietarin kauneutta

Picture by Miguel.
Miniloman, esimerkiksi kolme päivää, voi Pietarissa viettää monella monella tavalla. Pietarissa on jokaiselle jotakin ja se muuttuu sekä kehittyy alati. Pietari on itsessään jo nähtävyys, sen historiallinen keskusta on UNESCO:n maailmanperintökohteiden listalla.

Jotkut Pietarin nähtävyyksistä ovat kuitenkin enemmistön mielestä ylitse muiden, ja jopa legendaarisina pidettyjä, kuten Eremitaasi, ja nämä nähtävyydet useimmat haluavat nähdä - jotkut jopa moneen kertaan.

Eremitaasi. Picture by Miguel.
Eremitaasi. Picture by Miguel.
Eremitaasi. Picture by Miguel.
Olen emännöinyt monia erilaisia vierailuja Pietarissa. Jokainen vierailu on aina omanlaisensa, jokainen vieras on erilainen; näkee ja kokee Pietarin - samatkin nähtävyydet, vierailukohteet, Pietarin arjen - eri tavalla. Ensikertalaisen ihailua ja ihmettelyä on aina hienoa seurata.

Matkaohjelmaksi valitsemme usein perinteisiäkin kohteita, mutta monet vieraat haluavat myös nähdä ydinkeskustan ulkopuolelle, sinne, missä Nevskin koreus on hälvennyt ja tavalliset ihmiset elävät arkeaan. Pietarissa on paljon mielenkiintoisia lähiöitä.

Joskus varaamme teemakävelyn Peter's Walkilta, mutta olen myös itse kävelyttänyt porukkaa teemakävelyn tyylisesti ympäriinsä hieman kauempana pääkadun kiireestä, takapihoilla ja puistoissa.

Tämän blogikirjoituksen minut innoitti kirjoittamaan eräs pieni eurooppalaisryhmä, Alberto, Miguel ja Susanne, joiden kanssa olimme Pietarissa kolme päivää - ja erityisesti heidän ottamansa valokuvat, joita olen käyttänyt tässä blogikirjoituksessani.

Sain luvan käyttää Miguelin ja Susannen Pietari-kuvia, ja tuntui mielenkiintoiselta katsoa niiden kautta, miten nämä mukavat ja avoimet eurooppalaiset, saksalainen Susanne ja espanjalainen Miguel, Pietarin näkivät. Mielenkiintoisia kuvakulmia, hienoja otoksia!

Käyntikohteisiimme kuului mm. taidekeskus Pushkinskaja 10, «Пушкинская-10» (sisäänkäynti osoitteessa Ligovskij Prospekt 53, Пушкинская ул. 10, вход с Лиговского пр. 53, под арку). Emme olleet varanneet ekskursiota taidekeskukseen, koska meillä ei ollut niin paljon aikaa, mutta ekskursiokin onnistuu kyllä, jos kiinnostusta on. Tällainen обзорная экскурсия, eli päällispuolinen töllistelykin, on ihan ihan kivaa.


Puskinskaja 10. Picture by Miguel.
Legendaarinen rokkiklubi Fish Fabrique. Picture by Susanne.
Kävimme kurkistamassa myös entiselle slummialueelle osoitteessa Ligovskij 50, jonka pitkissä rakennuksissa toimii nykyään lukematon määrä pieniä toimistoja sekä joitain mielenkiintoisia baareja ja klubeja.

Loft Project Etagi. Picture by Miguel.
Samalla reissulla kävimme myös Loft Project Etagin katolla, joka on yksi suosikkipaikoistani, jossa tuppaan käyttämään useimmiten kaikki ystäväni ja vieraani. Yleensä toivon Peterin slummikävelyilläkin, että Loft Project Etagi (Ligovskij 74) kuuluu kierrokseen.

Loft Project Etagi. Picture by Susanne.
Loft Project Etagi. Picture by Miguel.
Ligovski Prospekt. Picture by Miguel.

Kirkko veren päällä. Picture by Miguel.
Kirkko veren päällä. Picture by Miguel.
Palatsin aukio Iisakin kirkon näköalatasanteelta kuvattuna. Picture by Miguel.
Aleksanterin teatteri. Picture by Miguel.
Sfinksi. Picture by Miguel.
Anitskovin silta, hevospatsas. Picture by Susanne.
Nevski Prospekt. Picture by Susanne.
Iisakin kirkko. Picture by Susanne.
Vasilinsaaren strelka. Picture by Susanne.

Gribojedovin kanava. Taustalla Kazanin tuomiokirkko ja Dom Knigi. Picture by Susanne.
Picture by Susanne.
Tsaikovskin hauta Tihvinän hautausmaalla Aleksanteri Nevskin luostarin alueella. Picture by Susanne.

Tihvinän hautausmaa.
Ja tietenkin söimme hyvin:

Georgialaiset alkupalat. Picture by Susanne.
Tonnikalasalaatti. Picture by Susanne.
Venäläisiä piirakoita. Picture by Susanne.
Perinteisesti. Picture by Susanne.
 Kiitos kivasta reissusta, Alberto, Susanne ja Miguel! Kiitos, Pietari!

Tämä on kirjoituksen ainoa kuva, jonka otin minä.
Ei kommentteja: