tiistai 30. heinäkuuta 2013

Tule apuun, Allegro!

Ajat ovat muuttuneet ja muuttuvat, totean tuon tuostakin, kun Pietarissa vierailen. Myös sinne ja takaisin matkustaminen on muuttunut. Sissosein lentää pian Bishkekistä Pietariin ja sen tiimoilta uhrasin muutaman ajatuksen Pietarista Lappeenrantaan matkustamisvaihtoehdoille.

Itsehän matkustamme jatkuvasti kyseistä väliä, mutta nykyään käytännössä aina junalla, Allegrolla.

Pietarista ja Pietariin on nykyään ehdottomasti helpoin ja nopein Allegro, eikä pelkästään Lappeenrannasta matkustettaessa. Allegrolla on neljä vuoroa suuntaansa per päivä (Helsinki-Pietari-Helsinki). 

Liput voi ostaa netistä VR:n sivuilta, kunhan on tulostin käytössä, koska Venäjän liikenteessä - vielä toistaiseksi - vaaditaan myös tulostettu lippu, vaikka konduktööri näkee kyllä matkustajien lipputiedot laitteellaan, sillä samaisella, jolla hän tsekkaa passimme. Vainikkalassa, josta Lappeenrannasta Pietariin matkustavat tapaavat nousta junaan, ei lippuja voi ostaa. Jos ei netistä ole lippua ostanut, sen voi ostaa Lappeenrannan juna-asemalta. Myös Safar Oy Lappeenrannan keskustassa myy lippuja Allegroon.

Takaisin tullessa ostamme liput usein vasta Pietarin juna-asemalta, kun emme aina oikein voi tietää, mihin junaan ehdimme. Näin siis etenkin silloin, kun olemme lentäneet Pietariin. Yleensä laukut ovat tulleet ruumasta ihan nopeesti molemmilla Pietarin lentokentillä (Pulkovo-1 ja Pulkovo-2), mutta esimerkiksi nyt heinäkuussa Jerevanista Pietariin lennettyämme jouduimme odottamaan laukkujamme yllättävän kauan. 

Tokihan asemalta lippujen ostamisessa on aina se pieni riski, että juna onkin täynnä. Olemme joutuneet ostamaan liput ykkösluokkaan, mutta junasta emme ole vielä jääneet. Aamun ensimmäinen juna Pietarista (klo 6.40) on vähäväkisin ja halvin, se on siis aika varma nakki, jos vaan jaksaa herätä varsin aikaisin; etenkin kun huomioi vielä aikaeron Suomeen (kesällä -1 tunti ja talvella -2 tuntia). Myös Suomesta matkustettaessa aamun ensimmäinen vie Pietariin tällä hetkellä edullisimmin.

Reittibussikin toki kulkee, mutta harvemmin, ja on niin hidas ja vaivalloinen verrattuna Allegroon, ettemme enää juuri ole sitä käyttäneet. Lähinnä Lappeenrannasta Viipuriin ja takaisin saatamme sillä ajaa, koska matka on melko lyhyt, eikä näin tarvitse koukata Vainikkalan kautta. Ja kyytiinkin kun pääsee yleensä Helsingintien pysäkiltä kodin nurkilta. Vaikka ei siitä Vainikkalastakaan mitään vaivaa ole, kaikilta junilta (ja kaikille junille) on linjataksi, joka ajaa normaalilla bussitaksalla. Eli mie pääsen jopa Lappeenrannan paikallisbussin kuukausikortilla ilmaiseksi. 

Aamulla Pietarista Lappeenrantaan lähtee bussi kahdeksan maissa, ja sitten taas kolmen maissa iltapäivällä. Yleensä olemme hypänneet kyytiin Moskova-hotellilta. Kesäaikaan bussiin on ainakin aiemmin pitänyt varata paikka etukäteen, sillä bussi oli välillä ihan täynnä. En tosin usko, että Allegro-aikana on enää niin täyttä, vaikka tiedä tuota…

Eli melkein jo ovat unholaan painuneet Pietarin-liikenteen Repinit ja Sibeliukset. Tolstoi kulkee yhäkin Helsingin ja Moskovan väliä pysähtyen myös Pietarissa, mutta saapuminen Pietarin Laatokan asemalle klo 01.21 tai sieltä lähteminen klo 05.53 eivät nyt ihan houkuttelevimmat matkustusajat ole. Ja Tolstoissahan on vain makuuvaunuja, joten tulee matkalle sitten hintaakin.

Meiltä pääsee siis nykyään parhaimmillaan edullisemmin ja nopeammin Pietariin kuin Helsinkiin. Ei sillä, että Helsingissä muutenkaan tulisi turhan usein käytyä. 

No niin, Pietariinhan se mieli taas tekisi. :D

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tulin Pietarista Savonlinjat-yhtiön kyydillä elokuun alussa. Lähtö oli, kuten kirjoitit, kolmelta iltapäivällä Moskova-hotellin edestä. Hintaa tuli 31 euroa. Matkalla pysähdyttiin 40 minuutiksi Viipuriin, mikä sopi minulle oikein hyvin.

Oletko käyttänyt venäläisiä busseja Lappeenrantaan? Tai muuten kuullut kokemuksia niistä.

Tanja Karppinen kirjoitti...

Venäläisiä busseja/reittitakseja/pikkubusseja tulee tosiaan Pietarista Lappeenrantaan paljon. Tarjontaa löytyy netistä, ja kyytejä lähtee esimerkiksi Ploshad Vostania -metroaseman vierestä. Hintakin on melko edullinen.

Mikä minua niissä kyydeissä ei niinkään miellytä, on se, että nämä kyydit eivät virallisen reittiliikenteen tapaan pääse rajalla jonoista ohi, kuten esimerkiksi Savonlinja.

Näillä kyydeillä on lisäksi usein hieman "harmaa" status täällä Suomessa, parhaillaankin käydään keskustelua, millä luvilla näitä vuoroja - vai ovatko ns. tilausajoja - ajetaan ja mitä lakeja & säännöksiä niihin pitäisi soveltaa.