perjantai 5. heinäkuuta 2013

Armeniaan ja Georgiaan, Kaukasian lumoihin

Pulkovo-1
Vuosi sitten kävimme Georgiassa lomailemassa. Tämän kesän ensimmäinen lomareissu suuntautui Armeniaan, josta juuri palasimme. Nyt ovat sukulaisemme lähdössä yhdistetylle Georgian ja Armenian reissulle, ja kaiken tämän innoittamana päätin sitten vähän kirjoitella, kun nyt lomallakin olen.

Itse asiassa matkoillamme tapaamamme ihmiset harrastavat jonkin verran sitä, että käyvät katsomassa molemmat maat, Georgian ja Armenian, yhdellä kertaa. Minun mielestäni molemmissa on kyllä niin paljon nähtävää, että vähintäänkin sitten viikko menee molemmissa helposti. Tosin monilla aikaa Georgialle ja Armenialle yhteensä ei tuntunut olevan juuri viikkoa enempää. Kuulostaa aika hengästyttävältä matkustamiselta.

Vaikka Kaukasiassa välimatkat ovat verraten lyhyitä, ei siirtyminen maasta toiseen ole aina yksinkertaista tai edes mahdollista. Siinä missä Georgian ja Armenian välillä on helppoa liikkua minibussilla (eli marshrutkalla, marsulla) tai yöjunalla - ja etenkin kun kumpaankaan maahan ei EU-kansalainen edes tarvitse viisumia - niin Armenian ja Turkin sekä Armenian ja Azerbaidzanin väliset rajat ovat suljettuja. Armeniasta pääsee Georgian lisäksi Iraniin sekä Vuoristo-Karabahiin, ja Georgiasta sitten taas Azerbaidzaniin.

Itse asiassa Armenia on ainoa maa, josta pääsee Vuoristo-Karabahiin. Vuoristo-Karabahissa on erikoista se, että vaikka virallisesti se kuuluu Azerbaidzaniin, Armenia hallinnoi sitä ja kuvittelee omistavansa sen. Azerbaidzan on luonnollisesti sitä mieltä, että se kuuluu heille. Vuoristo-Karabah taas on yksipuolisesti itsenäistynyt, ja sinne tarvitaan jopa Vuoristo-Karabahin viisumi... Eli ota nyt noistakin selvää. Ja mehän otimme! :) Siitä lisää muutamissa seuraavissa blogiteksteissäni.

Mutta aloittakaamme alusta, eli kuinka Suomesta matkustetaan Armeniaan.

Meille oli kätevintä, että lennämme Armenian pääkaupunkiin Jerevaniin Pietarista. Lappeenrannassa asuvina pitkäviisumilaisina pääsemme Pietariin vähintään yhtä helpolla ja halvalla kuin Helsinkiin - jopa ehkä vähän halvemmalla kaikkinensa. Eli linjataksi Lappeenrannasta Vainikkalaan (6,80 euroa, bussikortilla ilmainen, 30 minuuttia) ja sieltä Allegrolla 1,5 tunnissa Pietariin. Suomesta ei sitä paitsi lennetä ollenkaan suoria lentoja Armeniaan, Pietarista sinne lennetään suoraan tällä hetkellä maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin venäläisin siivin.


Helpointahan meille olisi ollut tietysti lähteä ihan kotikentältä Lappeenrannasta ja tehdä välilasku Latviassa, mutta tällä tavalla matkatessamme olisimme molempiin suuntiin viettäneet kokonaisen päivän Riikassa, eikä siitä nyt niin montaa kuukautta ole, kun olemme viimeksi taas välilaskupäivän siellä viettäneet. Nyt välipäiviin ei ollut oikein aikaa ja haluakaan.

Lento Jerevaniin lähti Pietarista Pulkovon 1-terminaalista, eli ns. kotimaan terminaalista. Ei tunnu olevan juuri mitään logiikkaa siinä, kummasta terminaalista lennetään minnekin. Onneksi kyseinen terminaalitieto on selvillä jo lentoa varatessa, ei tarvitse seikkailla terminaalista toiseen, koska ne eivät todellakaan sijaitse lähellä toisiaan. Moskovaskaja-metroasemalta, McDonaldsin edestä, pääsee molempiin terminaaleihin helposti bussilla tai marsulla, alle eurolla.

Kartoitimme myös muita vaihtoehtoja lentää Armenian Jerevaniin/ Georgian Tbilisiin tällaisellä hyvin lyhyellä varoitusajalla, kesäaikaan. Lappeenrannan ja Pietarin vaihtoehtojen lisäksi Jerevaniin ja Tbilisiin lentää esimerkiksi Polish Airlines Helsingistä. Mainitsen erityisesti tämän yhteyden, koska se tapahtuu yhdellä tolkullisella välilaskulla; pysähdys Varsovassa kestää käytännössä vain sen aikaa, että konetta ehtii sopivasti vaihtaa. Saapuminen Jerevaniin/Tbilisiin on näillä lennoilla yöllä, mutta en näe sitä ongelmana, kun taksit ovat molemmissa paikoissa todella niin halpoja, ettei julkisia juuri tarvita.

Muitakin lentoyhteyksiä Helsingistä ja Pietarista on jokseenkin paljon, mutta jos välilasku vaatii yöpymisen tai kentänvaihdon, olen itse ainakin valmis hylkäämään sellaisen vaihtoehdon aika usein jo kättelyssä. Ja kun nuo tolkulliset (suorat tai yhden lyhyen välilaskun) yhteydet eivät ole sen kalliimpia, välillä jopa päinvastoin.

Sopivia lentoyhteyksiä on kätevää kytätä vaikka ebookersista, SuperSaverista tai Momondosta.

Ja niin, sekä Georgiaan että Armeniaan on suomalaisen helppo lähteä, viisumiakaan ei nykyään enää tarvitse! Eli ei kun menoksi!

Ei kommentteja: