sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Matkalla Kirgisiaan: Allegro vie Pietariin, suora lento Bishkekiin

Siskoni muutti alkuvuodesta 2012 Bishkekiin, Kirgisiaan. Heinäkuussa meillä oli mahdollisuus lähteä siskokullan luokse tutustumaan tähän kiehtovaan maahan, jonka rajanaapureita ovat Kiina, Kazakstan, Tadžikistan ja Uzbekistan.

Kirgisiaan voi lentää Helsingistä Istanbulin kautta. Me päätimme kuitenkin mennä Pietarin kautta suoralla lennolla säästäen ajan lisäksi itse asiassa vähän rahaakin. Otimme Allegron allemme Vainikkalasta, Pietarin Suomen asemalta hurautimme metrolla Moskovskaja-asemalle, ja siitä marsulla Pietarin ulkomaanterminaaliin, joka on pieni kenttäpahanen nimeltään Pulkovo-2.


Allegrossa on matkustusmukavuus mainio.
Raja ylittyy Allegrolla helposti ja nopeasti.

Nälkäiset matkalaiset ruokkii Allegron kielitaitoinen ravintolavaunuhenkilökunta. Pelmenit maistuivat!

Junia Suomen asemalla, vasemmassa laidassa Allegro.
Pietarin ulkomaanterminaali Pulkovo-2.
Suora lento Pietarista Biskekiin 4 tuntia 50 minuuttia. Koneessa oli meidän lisäksemme yksi muu Kirgisian viisumivelvollinen.
Ja taaskaan ei päästy Putolevin kyytiin. ;) Meitä Kirgisiaan kuskasi Airbus A-320, Russian Airlines ja Aeroflot yhteistyössä.
Meillä oli iltalento Pietarista Bishkekiin, jonne saavuimme siis yön tunteina. Lunastimme noin 50 euron hintaiset kertaviisumit heti saavuttuamme kentälle. Samalla viikolla Kirgisian presidentti oli tosin poistanut viisumuvelvollisuuden 44 kansallisuudelta, joiden joukossa myös suomalaisilta. Uusi laki tuli voimaan reissumme aikana, mutta se ei vielä ollut voimassa, kun saavuimme maahan. Saatamme hyvinkin olla viimeiset suomalaiset, joille koskaan on myönnetty Kirgisian viisumit! :D

Katja-sisko järjesti hienon tervetuliaisvastaanoton ensimmäiseksi aamuksi.
Heti ensimmäisenä aamuna shampanjan ja mansikoiden lisäksi saimme siskoltani muutamia ohjeita pärjätäksemme Bishkekin arjessa. Opimme, minkä ovenkarmin alle täytyy mennä, jos tulee maanjäristys, eli mitkä ovat asunnon kantavat seinät. Asunto on viidennessä kerroksessa, joten järistyksen alkaessa ulos ei saa yrittää. Varsinaisen järistyksen jälkeen kahdenkymmenen minuutin kuluttua voidaan odottaa jälkijäristystä, eli kantavan ovenkarmin alla sietää pysytellä.

Myös vesikatkot ovat yleisiä, joten meille opastettiin, mistä löytyy pesuvettä, ja mitkä vesistä ovat juomakelpoisia vesiä. Sähkökatkoja varten varustauduimme taskulampulla. Sitten opeteltiin ovien lukot ja porttien sekä ovien koodit.

Suurlähestystön vieressä asuminen voi olla turvallisuusriski poliittisesti levottomissa maissa, mutta Kirgisiassa Venäjän suurlähestystön vieressä asuminen ei ole riski sinällään, koska Venäjää arvostetaan suuresti.
Lukkoja piisasi ja turvallista oli sisällä. Kerran tosin jäätiin perjantai-yönä uloskin ja odoteltiin tiirikkamiestä 1½ tuntia... Tule apuun Abloy!
Siinähän sitä olikin ohjelmaa ensimmäiseksi aamuksi. Seuraavaksi jatkoimme herkullisen lounaan jälkeen kaupungin nähtävyyksien pariin. Näistä enemmän seuraavassa jaksossa!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hei,

Olin Bishkekissä viime lokakuussa.
Meillä on siellä yliopistolla hanke menossa. Lensin Moskovan kautta. Bishkek oli ihan mukava paikka. Ei näkynyt muita suomalaisia. Kun jututin hotellimme tarjoilijaa kävi ilmi että hän oli aika läheltä kotoisin. Hän oli Pitkärannasta entiseltä Suomen alueelta Karjalasta.

Terveisin

Ilkka Toroi