perjantai 6. huhtikuuta 2018

Pääsiäislammasta Kuwaitissa



Vierailimme Kuwaitissa pääsiäispyhien aikaan. Irakin ja Saudi-Arabian naapurissa sijaitseva Kuwait ei ole tunnettu matkailumaa. Englantia kuitenkin puhutaan yleisesti, koska Kuwaitin väestöstä noin 70 prosenttia on siirtolaisia ja siirtotyöläisiä, joten suurimmalle osalle yhteinen kieli on englanti, jota tosin äännetään mielenkiintoisesti.

Suurimmat väestöryhmät ovat aasialaiset (38 prosenttia), etniset kuwaitilaiset (31 prosenttia) ja muut arabit (28 prosenttia). Kuwaitin lähes neljästä miljoonasta asukkaasta noin 2,7 miljoonaa on Kuwaitin kansalaisia.

Kuwaitin katukuvassa näkyvät vahvasti intialaiset, joita lienee maan aasialaisista suurin osa. Myös ruokakulttuuriin intialaisilla on ollut vahva vaikutus. Kuwaitin ruokakulttuuri onkin sekoitus intialaista, välimerellistä ja arabiruokakulttuuria.

Huomion tosin kiinnittää ensimmäisenä kansainväliset ketjut, joita on joka kulmalla. Myös muita etnisiä ravintoloita, kuten intialaisia ravintoloita, on pilvin pimein. Paikallisia ravintoloita saa vähän jo etsiä, joskin kebabkioskeja kyllä löytyy helposti.

Porsasta muslimimaassa ei lähtökohtaisesti syödä. Kuwait on tiukka myös alkoholin suhteen, maahan on täysin tyystin kiellettyä edes viedä mitään alkoholipitoista juomaa. Epäilytti siten jopa käsidesi, mutta niitä siellä näytti olevan myynnissäkin.

Kuwaitilaisesta ruuasta tulee vahvasti mieleen monet Lähi-idän ruokakulttuurit, ja vaikka kaikilla onkin omat erikoisuutensa, niin monia Kuwaitissa suosituista ruuista syödään myös muissa maissa; joitakin niistä kutsutaan tosin vähän eri nimellä. Tällaisia ovat esimerkiksi biriyani ja majboos (machboos), joista majboos mielletään yhdeksi kuwaitilaisen keittiön helmistä. Sekä biriyani että majboos tehdään maustetusta riisistä sekä kanasta tai lampaasta, joskus kalasta. Molemmat ovat hyvin tehtyinä erinomaisia ruokia.

Grillattu liha ja kabab (kebab) kuuluvat oleellisesti kuwaitilaiseen ruokakulttuuriin.
Lähi-idän keittiöstä tutut hummus, tahini, baba ganoush, tabbouleh, mutabbal, oliivit ja muut pienet naposteluherkut ja tahnat löytyvät myös kuwaitilaisen ravintolan listoilta. Pari erilaista curryakin on aina tarjolla.

Mereneläviä ja erityisesti monenlaisia kaloja käytetään runsaasti. Kokonainen valkolihainen kala riisin päällä on erityisen paikallinen annos. Kalaa käytetään paikallisruuissa myös kuivattuna.

Riisi ja leipä lienevät kuwaitilaisen ruokaympyrän perusta. Lähes kaikki ruoka tarjoillaan riisin kera ja leipää tulee keittiöntervehdyksenä, sitä tilataan alkupalana ja vielä pääruuankin kanssa usein.

Yrttejä ja mausteita ei Kuwaitissa säästellä, ja vaikkei ruoka suoranaisesti ole tulista, niin tarjolla ruuan kanssa on myös vahvaa harissatyyppistä chilimönjää, jota voi lisätä annoksiin. Tulisimmat mätöt löytynevät Kuwaitin intialaisista ravintoloista, joita emme testanneet, sillä hyvää intialaista ruokaa saa Lappeenrannastakin.

Tuoreita kasviksia kuwaitilaisessa keittiössä käytetään, myös tuoreita hedelmiä on tarjolla aamiaisesta lähtien. Pikkelöityjä kasviksia/vihanneksia suositaan ruuan kaverina – niihin ihan erityisesti ihastuinkin, olivat herkullisia ja pikantisti tulisia.

Ruokailuvälineinä käytetään haarukkaa, lusikkaa ja oikeaa kättä, veitsiä ei pöytiin edes kateta. Perinteisesti on syöty käsin. Annokset tuodaan pöytiin tarjoiluastialautasilla ja syöjille katetaan omat pienemmät lautasensa, joille jokainen saa nostella ruokaa yhteisistä astioista pöydän keskeltä.

Ruokajuomana tarjolla on mm. limua, tuoreita mehuja, kamelinmaitoa ja vettä.

Jälkiruuaksi Kuwaitissa tarjotaan usein pieni kuppi teetä tai vahvaa arabialaista kahvia sekä zalabia, eli uppopaistettuja/paistettuja taikinapalloja, jotka on kastettu maustettuun siirappiin. Näitä saatiin ravintolassa pöytään ihan tilaamattakin.

Ruoka oli poikkeuksetta hyvää ja sitä oli aina riittävästi, jopa liikaakin.

k

Zubaidi-kala: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Pampus_argenteus

Tonnikalasalaatti
Kana-maissikeitto



Zalabi
Tuorepuristettu porkkana-inkivääri-appelsiinimehu



Jos Kuwait kiinnostaa enemmänkin, tässä postauksessa on lisää juttua paikasta: https://tanjan-matkamittari.blogspot.com/2018/04/kuwait-matkakohteena.html


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.