lauantai 7. huhtikuuta 2018

Kuwait matkakohteena


Vierailimme Kuwaitissa pääsiäispyhien aikaan. Irakin ja Saudi-Arabian naapurissa sijaitseva Kuwait ei ole tunnettu matkailumaa. Englantia kuitenkin puhutaan yleisesti, koska Kuwaitin väestöstä noin 70 prosenttia on siirtolaisia ja siirtotyöläisiä, joten suurimmalle osalle yhteinen kieli on englanti, jota tosin äännetään mielenkiintoisesti.

Suurimmat väestöryhmät ovat aasialaiset (38 prosenttia), etniset kuwaitilaiset (31 prosenttia) ja muut arabit (28 prosenttia). Kuwaitin lähes neljästä miljoonasta asukkaasta noin 2,7 miljoonaa on Kuwaitin kansalaisia.

Kuwaitin katukuvassa näkyvät vahvasti intialaiset, joita lienee maan aasialaisista suurin osa. Kaupoissa ja ravintoloissa on töissä todella monen maan väkeä, mutta paljon intialaistaustaisia sielläkin. Väkeä on myös Egyptistä, Sri Lankasta, Irakista, Saudi-Arabiasta jne. Etnisiä kuwaitilaisia  tai saudi-arabeja emme yhdestäkään palveluammatista tavanneet, vaikka heitä kuljeksi kyllä ostoskeskuksissa, nähtävyyksissä ja ravintoloissa asiakkaina. Myös rannoilla ja puistoissa he viihtyivät lapsineen.

Etniset kuwaitilaiset pukeutuvat enimmäkseen kaapuihin. Miehillä on valkoiset kaavut ja huivit, naisilla mustat kaavut ja hunnut. Osa naisista peittää koko kasvonsa silmiä lukuun ottamatta, osalla on vain huivi päässä, ja joillain harvoilla oli myös hiukset näkyvissä kaavusta huolimatta. Uimassakin naiset olivat jonkinlaiset uintikaavut yllään.


Länsimaalaisia ei juuri näkynyt, aika harvinaisia me kalpeanaamat olimme. Meitä kyllä katsottiin, mutta ei mielestäni tuijotettu ainakaan sillä tavalla kuin esimerkiksi Bangladeshin Dhakassa. Eikä kukaan tullut ottamaan meistä kuviakaan :D

Matkailumaa Kuwait ei selvästikään ole. Matkailijoita ei ole huomioitu millään tavalla, turistikrääsää ei ole tarjolla, ei edes karttoja. Ei t-paitoja, ei jääkaappimagneetteja. Ei tavaraa tuputtavia basaarimyyjiäkään; saimme aivan rauhassa käyskennellä basaareissa, mitä monessa arabimaassa ei tapahdu. Tosin Qatarin Dohassa meille ei myöskään tuputettu basaareissa, tai toki muuallakaan.

Matkatoimistossa kävimme kyselemässä kiertoajelua ja karttaa. Kumpaakaan ei ollut tarjolla. Ehdottivat TripAdvisoria… Emme tosiaan kuvitelleetkaan, että jonkinlainen turistibussi kiertelisi Kuwaitissa/Kuwait Cityssä, mutta ajattelimme, että he voisivat jotenkin kiertoajelun kuitenkin järjestää.

Kiertoajeluita heiltä ei kuulemma kysellä, mutta yhden yhteystiedon he antoivat, joka taas antoi seuraavan yhteystiedon. Whatsappailimme hetken, mutta kun ei ruvennut järjestymään, niin kysyimme hotellista apua. Ja kas, hotellilla oli oma englantia puhuva kuljettaja, joka lähti meitä tuntihinnalla kierrättämään. Mielenkiintoista tosin, ettei meille mainittu mitään tällaisesta palvelusta saapuessamme. Ei tosin mainittu myöskään hotellin saunasta ja uima-altaasta, nekin kaivoimme hotellin nettisivuilta. Vähän olisi ehkä petrattavaa, vaikka hotelli muuten varsin hyvätasoinen olikin.

Kuljettajamme ja TripAdvisorin avulla sitten tutustuimme paikkaan paremmin. Löysimme mielenkiintoisia kohteita, kuten Kuwait Towers, hienoja ostoskeskuksia kauniine maisemineen, Mirror House -museo, ranta, hieno kaupunki nimeltään Salmiya yms.





Ainoa, mikä tuotti kuljettajallemme kovasti päänvaivaa, oli mausteet. Halusimme paikallisia mausteita, mutta kuljettaja ei ollut koskaan kuullut sanaa ”spice”, hän ymmärsi vain ”spicy food”. Selitimme, että jos meillä on jo ”food”, ja jos haluamme siitä ”spicy food”, niin mitä tarvitsemme. Lopulta pääsimme ostamaan paikallismausteita :D

Kuljettaja myös manaili, että bensa on kovasti kallistunut Kuwaitista. Lopulta selvisi, että se maksaa peräti 30 senttiä litralta. Mikäs siinä on kurvaillessa 5-litraisella V8-koneella.


Ja tosiaan, kuljettaja Kuwaitissa oli enemmän kuin tarpeen, Kuwait City ei ole suunniteltu kävelijöitä silmällä pitäen, kaupunkia mm. halkoo moottoritie, jota ei pysty ylittämään jalan kuin muutamasta kohdin, jolloin kävelymatkat kaupungilta esimerkiksi rannalle ovat kilometrejä ja kilometrejä. Jotenkin mieleen tulee Amerikka, tosin alkoholiton Amerikka aavikolla.





Huhtikuussa sää oli meille mieleinen. Lämmintä oli päivällä pahimmillaan +28, mutta aurinko ei porottanut pilvettömältä taivaalta, ja totta puhuttuna asteet tuntuivat numeroita viileämmiltä. Ulkona oli ihan hyvä syödä, kävellessä tuli kuitenkin kuuma. Huoneessa oli tehokas ilmastointi, joka oli valmiiksi päällä. Kesällä mittari nousee +45 asteeseen, joka on aivan liikaa meikäläisille.

Kun matkatoimistossa mainitsimme Kuwaitin lämpimästä säästä yhtenä syynä matkailla sinne, siihenkin he totesivat, että Kuwait Cityssä on aivan liian sumuista, toissapäivänäkin oli aivan kamala sää. Olisi kuulemma kannattanut mennä Dubaihin…

Kulttuuri sanelee muutamia asioita aika tiukkaan Kuwaitissa. Julkiset hellyydenosoitukset ovat kiellettyjä, ja jopa hotelliin kirjautuessa ilmaantui ongelmia, kun meillä mieheni kanssa on eri sukunimet. Olisi pitänyt olla vihkitodistus mukana. Vähän aikaa neuvottelimme ja esittelimme mm. sormuksemme, jossa on toistemme nimet, ja vihdoin he ratkaisivat ongelman niin, että meistä tuli Mr. and Ms. Karpinne, että hotellin järjestelmä hyväksyy meidät pariskunnaksi. Mikko, eli Mr. Karpinne, tietysti allekirjoitti viralliset paperit, kuten majoituspaperit.



Jonkinlaisista kultturieroista puheen ollen, niin vaikka elokuvateatterissa emme vierailleet, Lonely Planet tietää kertoa, että Hollywood-leffat Kuwaitissa ovat paljon alkuperäistä lyhyempiä, kun kaikki pussailut ja nussailut on poistettu. Heh.

Myös rahanvaihdossa oli ongelmia passiemme kanssa, ei tosin sukunimiemme takia, vaan meillä olisi pitänyt olla paikallinen ID-kortti. Onneksi löytyi myös vaihtopisteitä, joihin kelpasi passi, ja löytyipä jopa sellainen, johon kelpasi passinkopio, mutta kuittia siitä vaihdosta ei kyllä saanut.

Muutenkin jäi sellainen olo usein, että meidän luultiin asuvan maassa ennemminkin kuin olevan matkailijoita, koska matkailijoita ei vain ole. Lentokenttätaksi oli aivan innoissaan lähes ilman englannin kieltäkin, kun jotenkin onnistui ymmärtämään sen, että todellakin, olemme matkailijoita, ja kiinnostuneita Kuwaitista ihan oikeasti. Ihan oikeasti J

P.S. Kuwaitin ruokakulttuurista olen kirjoittanut ruokablogissani: https://tanjan-matkamittari.blogspot.com/2018/04/paasiaislammasta-kuwaitissa.html






Ei kommentteja: