tiistai 7. elokuuta 2012

Tkemali, satsivi, hinkali & muut georgialaisen keittiön herkut


Georgialainen keittiö on maailman keittiöistä ehdoton suosikkini tällä hetkellä, ollut jo jonkin aikaa, ja Georgia onkin kuuluisa ruokakulttuuristaan ja viineistään. Olen innolla käynyt georgialaisissa ravintoloissa Venäjällä ja Virossa, nyt viimeksi Kirgisiassa pari viikkoa sitten.

Kesälomamatkamme Georgiaan yhäkin vain pahensi rakkauttani georgialaiseen ruokaan. Ja mikä parasta, Georgia on hintatasoltaan edullinen meikäläiselle matkailijalle. 

Hinta ja laatu ovat kohdillaan nautittaessa georgialaista ruokaa ja viiniä. Georgiassa syö suomalaisen normilounaan hinnalla kahden ruokalajin aterian/illallisen runsaine viineineen. Lasettain viinejä ei juuri edes tarjota, joskus jopa pullo on pieni mittayksikkö, eli litran kannu on sellainen normaali annoskoko. 

Vaikka tässä puhuinkin juuri kahden ruokalajin ateriasta, Georgiassa ei varsinaisesti ole alkuruokia ja pääruokia, vaan ruokia tilataan pöytään useita, ne tulevat pöytään sekalaisessa järjestyksessä (tosin noudattavat jossain määrin tilausjärjestystä, mutta kaikki ruuat tuodaan pöytään ennen kuin mitään haetaan pois) ja jokainen syömäri ottaa annoksista haluamansa omalle lautaselleen.

Arvoisat lukijat, tässä georgialaista ruokakulttuuria tuutin täydeltä:

Hatsapuri-juustoleipää ja kupati-makkaraa, taustalla tavallista leipää (lepeshki) ja tkemali-kastike

Kanasaslikki pekonilla

Monet kuumat liharuuat tarjoillaan perinteisesti rautapannuilta. Kanaruuan nimi oli joku tabaka.

Paikallinen pikaruokala rautatieasemalla/ostoskeskuksessa

Odjakhuri

Kabab

Ja salaattia aina ja jokaikisellä ruualla - tämä ei siis ole varsinaisesti georgialainen tapa, vaan ihan omamme. Tosin Georgiassa syödään paljon kasviksia ja vihanneksia.

Paikallinen olut ei ollut hyvää, kuten nyt ei olut yleensäkään kyllä. :D

Siinä missä Venäjällä ostetaan pakastealtaasta valmiita pelmenejä ja Kirgisiassa manteja, niin Geogiassa hinkaleita.

Kalaakin oli tarjolla.

Ja suomalaisia maitotuotteita.

Tyylikkäin Mäkkäri ehkä ikinä, ruokaa ei tosin testattu.

Liharuuat grillataan usein ulkotulella hiilillä.

Näistä tunnistaa kunnon georgialaisen ruuan: saslikin mukana granaattiomenan siemeniä, makea kastike granaattiomenasta ja paikallinen punainen mauste lautasen reunalla.

Georgian kuuluisat Saperavi-rypäleestä tehty punaviini ja Borjomi-vesi. Taustalla herkullinen pikantisti tulinen ketsuppi.

Otimme usein salaatin pähkinöillä, joka tarkoittaa murskatuista pähkinöistä tehtyä kastiketta (basche) salaatin seassa. Upea maku!

Hartsho-keitto

Ostrij. Hieman tulinen, tuotaessa kiehuva liharuoka.

Hinkalit syöntivalmiina, nyytti imaistaan kannasta kiinni pitäen.

Edullista viiniä sai ostaa suoraan tynnyreistä etiketitömään muovipulloon.

Georgian Tbilisissä voi tilata pitsaa myös kotiin. Valtavia herkullisia pitsoja olivatkin!

Kastikkeet tässä ovat tkemali (vihreä) ja satsibeli (punainen). Myös adzhika on punainen kastike, mutta satsibeliä vahvempi chilikastike, siinä missä satsibeli on tomaattinen, toki hyvin maustettu sekin. Maissileipä takana on gomi. Liha on saslikkia, jota georgian kielellä kutsutaan nimellä mtsvadi. Taustalla myös tuoresalaatti pähkinäkastikkeella ja tuhti annos punaviiniä. Itse tosin tilasimme vain yhden kannun, paikan omistaja halusi tarjota toisen kaupan päälle. Kun emme jaksaneet juoda kaikkea tietenkään kerralla, meille tuotiin muovipullo, jossa saimme ottaa lopun viinin mukaan. Only in Georgia! Tai no, toimii myös mm. Kirgisiassa ja Venäjällä, mutta ei vaan Suomessa.

Perinteinen georgialainen kaameannäköinen ruoka, chakapuli, jonka sanotaan olevan yksi maan suosituimmista ruuista...

Ylijäämäviini kotiinviemisiksi.

Satsivi on kanaa runsaassa valkosipulissa ja maapähkinäkastikkeessa.

Hatsapuri suluguni-juustolla

Adzhika-kastike ja ihana kabab-annos.

Kohtuullinen lasku pitkästä illallisesta viineineen (+yksi ruoka-annos matkaan evääksi), hieman yli 40 laria eli noin 20 euroa. Tosin tämä paikka oli halvimmasta päästä, löytyy kyllä kalliimpiakin, mutta kallista emme löytäneet (olisi armaan ollut Radisson Blu:n ravintola...

Yksi annos matkaevääksi lentokentälle.

Lämmin lobio ruukussa (kuva on tosin otettu Kirgisiassa, Bishkekin georgialaisessa ravintolassa Miminossa)

Georgialaisen keittiön reseptejä: http://www.aboutgeorgia.ge/

Linkkilista:
Adzhika: http://en.wikipedia.org/wiki/Adjika
Borjomi: http://en.wikipedia.org/wiki/Borjomi_%28water%29
Hartsho: http://en.wikipedia.org/wiki/Kharcho
Hatsapuri: http://en.wikipedia.org/wiki/Khachapuri
Hinkali: http://en.wikipedia.org/wiki/Khinkali
Kupati: http://en.wikipedia.org/wiki/Kupati
Lepeshki: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Taj_Lepeshki.jpg
Lobio: http://fi.wikipedia.org/wiki/Lobio
Saperavi: http://en.wikipedia.org/wiki/Saperavi
Saslik: http://en.wikipedia.org/wiki/Shashlik
Tkemali: http://en.wikipedia.org/wiki/Tkemali

Suomessa ei ole yhtään georgialaista ravintolaa (toim. huom., nykyään on jo), mutta naapurimaistamme Venäjältä ja Virosta georgialaista ja muuta kaukasialaista ruokaa saa. Tallinnan tunnetuin Kaukasian keittiö on georgialainen ravintola Must Lammas. Pärnun keskustassa on myös georgialainen ravintola Kolhethi. Pietarissa ja Moskovassa georgialaisia ravintoloita on paljon.

Pohjois-Karjalaan, Tikkalaan, on avaamassa lähitulevaisuudessa etninen ravintola, jonka kokki on Armeniasta - toivottavasti listalla on myös autenttista armenialaista ruokaa. (toim. huom. tämäkin oli ja meni)

Kouvolassakin on ravintola Angela, jonka omistaja on Turkin armenialainen. Kaukasialaisen keittiön erikoisuuksia Angelassa ei saa, mutta tarjolla on myös etnistä ruokaa, joka on hieman erilaista ja hyvin maustettua. 

Kyllä Suomeen vaan kaivattaisiin kunnollinen georgialainen ravintola tai muutama!

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei Tanja! Kiitos kattavasta georgialaisen keittion esittelysta. Georgialainen ruoka ja viini on ollut minunkin ehdoton suosikkini jo lahes 8 vuoden ajan. On hienoa, etta kyseisen maan upeaa ruokakulttuuria tuodaan esille myos blogien kautta. En ole viela kaynyt Georgiassa, mutta suunnitelmissa on. Parasta georgialaista ruokaa olen nauttinut Pietarissa. NYCssa, jossa asun, on muutama georgialainen ravintola, mutta ruoka on vain kalpea/mauton jaljitelma Pietarin ravintoloihin verrattuna. Onneksi muutama paikallinen alkoholiliike taalla myy ainakin georgialaisia viineja. Eli nyt Suomeenkin kunnollinen georgialainen ravintola tai muutama! =)

Tanja Karppinen kirjoitti...

Hei!

Suosittelen Georgian-matkaa lämmöllä, paljon on nähtävää ja koettavaa - ja sitten tietysti jo tutut erinomaiset ruoka ja viinit!

Ja innolla odotan, milloin saataisiin ensimmäinen georgialainen ravintola Suomeen, kun naapureissakin niitä piisaa. Uskon jopa, että georgialainen ravintola voisi menestyä täällä. :)

Unknown kirjoitti...

Helsingissä ravintola Bellevuessa (Rahapajankatu) venäläis-gruusialainen keittiö. Ravintola ollut samassa paikassa vuodesta 1917 lähtien.

Suosittelen lämpimästi visiittiä ko. paikkaan.


t.Maija

Matti Jarvinen kirjoitti...

Vaikka tämä on vanha kirjoitus. Helsinkiläisten ravintoloiden lisäksi Turussa löytyy hyvä Georgialainen ravintola.
https://www.rioni.fi/lounas