sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Punaisenmeren helmi, Jordanian Akaba

Akaba (tunnetaan myös nimellä Aqaba) on eksoottinen, mielenkiintoinen, talvellakin melko lämmin matkakohde. Jordania on islaminuskoinen maa ja se näkyy sekä kuuluu, myös Akabassa, mutta matkailijoihin ei kohdistu kohtuuttomia erityisvaatimuksia pukeutumisen tai käyttäytymisen suhteen. 

Englantia Akabassa osataan jonkin verran - sen verran, että sillä pärjää - mutta esimerkiksi pääkaupungissa Ammanissa tuli jatkuvasti eteen tilanteita, etteivät paikalliset ymmärtäneet sanaakaan englantia, edes taksikuskit. No, se onkin ihan oma tarinansa sitten...

Jordanialaiset naiset käyttävät huivia yleisesti, mutta huivin käyttö ei ole heillekään pakollista. Jordaniassa on toki myös länsimaisen naisen kohteliasta pukeutua minkä tahansa muslimimaan tapaan hieman jotain rantakohdetta peittävämmin; burkha olisi kuitenkin liioittelua. ;)

Jordanialaiset naiset voivat työskennellä halutessaan, mutta lähinnä toimistotöissä. Tarjoilijat ja siivoojat esimerkiksi ovat aina miehiä tai aasialaisia naisia.

Alkoholia ei ole laajasti tarjolla, mutta esimerkiksi Akabasta löytää kyllä ravintoloita, joissa illallisella saa viiniä. Ruokakulttuuri on kokemisen arvoinen! Kaupoista juomia kyllä saa, ei toki kaikista.

Akabassa on julkinen ranta, mutta siellä ei ole sopivaa uida, ainakaan uimapuvussa. Burkhini olisi sopiva uima-asu tällä rannalla, jolla paikalliset perheet viettävät aikaa syöden, kuunnellen musiikkia, jutustellen, pelaillen, myös illalla pimeyden laskeuduttua, jolloin meno on parhaimmillaan. Länkkärit ovat tervetulleita, mutta eipä heitä meidän lisäksemme rannalla näkynyt pimeyden laskeuduttua, ja eipä juuri valoisallakaan.

Hotelleilla on omia rantojaan, ne ovat passeleita länsimaiseen auringonpalvontaan. Tala Bayn (voidaan lukea myös Taala Bay; kalliinoloista menoa) alueella on rantaa toisensa perään, jotka tarjoavat mainion mahdollisuuden uiskenteluun Punaisesssameressä. Näillä rannoilla on harvemmin paikallisia, vaikka saatiin tämäkin "ihme" todistaa ainoan rantapäivämme aikana. Vietimme siis yhden päivän tutkien Tala Bayn turistialuetta rantoineen, sukellusveneineen, vedenalaisine panssarivaunuineen, hotelleineen ja hienoine ravintoloineen. 

Tala Bayhin pääsee Akabasta kätevästi busseilla, joilla on kiinteät hinnat edestakaisesta matkasta. Ei matka taksillakaan ole kallis, kun verrataan vaikka suomalaisiin takseihin.

Kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa, enjoy. Suosittelen kohdetta lämpimästi!

Paikallinen kulkupeli
Akaban arkea
Aqaba beachillä ei paljon bikineitä näkynyt, vaikka aurinko porotti ja lämmintä oli +22 C.
Lappeenrannan kaupunginjohtajalla Kimmo Jarvalla taitaa olla kakkosduuni Jordanian kunkkuna - tai kaksoisolento. ;D
Ranta-aktiviteetteja Akaban julkisen rannan tyyliin.
Aurinko laskee ja täydellinen pimeys laskeutuu aivan hetkessä.
Yksi maailman korkeimmista lipputangoista, 130 metriä. Sopivasta sijainnista johtuen lippu voidaan nähdä Israelista, Egyptistä ja Saudi-Arabiasta (silloin kun se on tangossa, heh). Aika pieneltä näyttää 175-senttinen tyyppi lipputangon juurella.
Akaban linnoituksen rauniot
Royal Falcons Akaban yllä, kävivät kesällä 2013 myös Lappeenrannan lentonäytöksessä: www.lias.fi
Royal Jordanian Falcons: http://www.rjfalcons.com/
Blue Bay -ravintola Akaban keskustassa tarjoaa ihanaa ruokaa kohtuulliseen hintaan.
Nyt on vihdoin lippukin saatu maailman viidenneksi korkeimpaan lipputankoon.
Sunset cruise
Sunset cruisen näkymiä
Illallisen grillausta Sunset cruise -paatilla.
Aqaba by night

Ei kommentteja: