Ajattelin laittaa tähän blogiini nyt yhden vanhemman tekstini Pietarista. Olen kirjoittanut sen eräälle foorumille syyskuussa 2005, joten vanhahan se on, ja hinnat esimerkiksi eivät pidä enää ollenkaan paikkaansa, mutta monet yleisemmät asiat kyllä, kuten jorinat nähtävyyksistä jne. Taksien hinnat eivät ole enää edes samalla tontilla, että hintatietoihin ei siis kertakaikkiaan ole uskominen edes suuntaa antavina. Muutenkin muutosnopeus Venäjällä ja etenkin suurissa kaupungeissa, kuten Pietarissa, on meidän mittapuullamme julmettu, mutta kyllä teksti kannattaa lukea pitäen mielessään sen. Uudempia Pietari-tekstejähän on blogissani esimerkiksi viime vuoden lopulta ja tältä keväältä.
Ajattelin, että kirjoitan päivitykset tekstiin joko kommentteina tekstin sisään tai sitten ihan omaan blogiinsa - kunhan ehdin. Liian monta kunhan ehdin -lupausta kyllä tässä blogissa tällä hetkellä. No, kesä tulee, ehkä tekstiäkin tulee...
Pietarista löytyy monenlaista hintatasoa: halvempaa kuin Suomessa ja kalliimpaa kuin Suomessa. Nevskin varrella kaikki on kalliimpaa kuin jos etsii samaa tavaraa/palvelua pikkusen kauempaa pääkadusta.
Klubeille maksaa keskimäärin n. 100-500 ruplaa (yksi euro on noin 35 ruplaa tällä hetkellä) klubista ja tapahtumasta riippuen. Joskus on hassuja tarjouksia, että vaikka tietyn merkkisen kaljapullon kanssa pääsee halvemmalla tai tietyissä vaatteissa pääsee halvemmalla tms.
Ravintoloita on sitten laidasta laitaan niin hinnoiltaan kuin muutenkin. Itseäni miellyttää kovasti mm. kasvisravintola Kafe Idiot, joka ei ole ihan edullisimmasta päästä, mutta nuorten ja opiskelijoiden, etenkin ulkomaalaisten, suosima. Nevskin varrella on Suomessakin tunnettu välipalapaikka SubWay (entinen Minutka); parilla eurolla saa hyvän patongin. Blinnyi Domik on Nevskistä n. kahden kilsan päässä. Se edullinen ja viihtyisä. Illalla se on täynnä paikallisia. Sitten on paljon bistroja yms. Ne eivät ole viihtyisiä, ruoka kyllä tulee nopeasti. Bistrossa saa alkupalat, vaatimattoman ruuan ja oluen muutamalla sadalla ruplalla - riippuen tosin taas bistron sijainnista. Sen kokoiseen kaupunkiin mahtuu paikkoja ihan laidasta laitaan. Kahviloissa suosittelen maistamaan venäläisiä piirakoita esim. kaalitäytteellä.
Viina on halpaa kaupoissa. Melko tehokas drinkki, 9% Red Devil 0,5 litran tölkissä, maksaa noin euron verran. Tiukkaa viinaa kantsii ostaa vain oikeista kaupoista ja rafloista, ei kioskeista tai kadulta. Venäläinen olut hanasta (0,5l) maksaa baarissa, teraseilla tms. 40-150 ruplaa, ellei sitten ole etsiytynyt kalliiseen mestaan.
Taksit ovat halpoja, etenkin kansantaksit, joilla tarkoitetaan "taksina" autoilevia yksityisiä. Tien poskeen vaan ja käsi ojoon, niin autoja rupeaa pysähtymään. Hinta täytyy neuvotella etukäteen ja pitää siitä kiinni. Seurueen koosta, kellonajasta, ajomatkasta ja paljolti kielitaidosta riippuen taksi maksaa 30-200 ruplaa kaupungin alueella - aina kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin Suomessa sama matka, vaikka ensin yrittävätkin pyytää aina ihan liikaa. Jos ensimmäisen pysähtyneen auton hinta ei siis miellytä, odottaa vaan seuraavaa - ja niitä tulee kyllä.
Sillat nousevat yöllä, mutta eivät kaikki, eivätkä yhtä aikaa. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että klo 01-06 liikkuminen saarelta toiselle on hieman monimutkaista, muutaman tunnin ajan yöstä mahdotonta. Paljon autoilevat yksityistaksit keksivät usein kiertoreittejä, eli kiinni olevia siltoja, joita pitkin pääsee. Myös metro on kiinni suunnilleen samaan aikaa yöllä. Tuo klo 01-06 onkin parasta aikaa juuri viettää klubilla. Sitten pääsee taas metrolla edullisesti (10 ruplaa) aamulla kotiin.
Eremitaasissa kannattaa mielestäni käydä. Sinne pääsee ulkomaalaisellakin opiskelijakortilla ilmaiseksi. Lippu pitää lippuluukulta hakea opiskelijakorttia näyttämällä. Kunstkamera on todellinen friikkimuseo. Suosittelen. Venäläisen taiteen museo on myös näkemisen arvoinen. Sitten taas, kun on vieraillut Antarktismuseossa, tietää olleensa Pietarissa liian kauan.
Pietarin lähialueista yksi ihanimpia on Pietarhovi. Sinne pääsee junalla tai kantosiipialuksella. Se on talvella kiinni, mutta tämän kuun ainakin mahtaa vielä olla auki. Myös Pavlovsk on kaunista palatsialuetta.
Pietari-Paavalin linnoituksessa on paljon nähtävää - museoita, kirkko yms. Kannattaa käydä.
Kanavaristeilyt on jees - näkee paljon lyhyessä ajassa. Selostus on tosin venäjäksi. Aluksia starttaa vähän väliä Pietarin eri kanavien ja Nevskin risteämiskohdista.
Gostiinyi Dvor on Nevskin varrella sijaitseva matkailunähtävyydeksi luokiteltava ostoskeskus. Siellä taitaa olla ostoskäytävää neljän kilometrin verran yhteensä. En ole sieltä usein hirveästi kuitenkaan ostamista löytänyt... Kivoja vaateliikkeita yms. on paljon keskustassa. Hinnat vaihtelevat, mutta merkit maksavat Pietarissakin. Toreilla on edullista.
Kirkoista kävisin ekoilla kerroilla katsomassa ensin perinteiset, upeat nähtävyydet: Kazanin tuomiokirkko, Kirkko veren päällä ja Iisakin kirkko. Kazanin tuomiokirkko on ilmainen, Kirkko veren päällä tyyris ulkomaalaiselle - maksaa kymmenisen euroa.
Marinskin teatteri on upea. Balettia tai oopperaa voi mennä seuraamaan, vaikkei kieltä osaisikaan. Edullisempaa (ja usein tasokkaampaakin) kuin Suomessa. Lippuja saa lippukassoista ympäri kaupunkia sekä teatterin omasta lippukassasta.
Suosittelisin melkein jotain seuraavista teoksista (tai yleensäkin jotain Pietari-kirjaa) avuksi Pietarin reissullenne: Kaupunkikirjat, Pietari (WSOY). Sankarimatkailijan Pietari (Like). Pietari, metropoli nurkan takana (Tammi). Kaikki esittelevät hyvin eri kantilta Pietaria. Eka on perinteinen, mutta hyvä Pietari-opas. Toka on vähemmän perinteinen, hyvä ja hyödyllinen opus. Kolmatta en suosittele ainoaksi Pietari-oppaaksi, on se sen verran erikoinen, mutta ehdottomasti mielenkiintoinen kirja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti