Emmepä arvanneet matkaa reilu viikko sitten varatessamme, miten joutuu vaivaa näkemään sen suhteen, että saa rokotuspaletin kuntoon, ja tarvittavat lääkkeet hankittua Gambiaa ja Senegalia varten. Päivän haalin kasaan tietoja siitä, mitä rokotuksia tarvitaan, mitä meillä on voimassa ja missä ja millä hinnalla saamme puuttuvat hankittua.
Kiireellisin hankittava oli keltakuumerokotus. Se on suositeltava Gambiaan, mutta välttämätön Senegaliin. Senegaliin tarvitaan virallinen kansainvälinen keltainen rokotuskortti, jonka saa samalla kun käy rokotuksen ottamassa. Keltakuumerokotus pitää ottaa 12 vuorokautta ennen matkaa, joten meinasi tulla kiire. Siksipä otimme sen jo Joensuussa joululomamme aikana. Päädyimme varaamaan ajan yksityiselle lääkäriasemalle, koska työterveys ja kunnallinen eivät päde kuin omalla paikkakunnalla. YTHS toimii kaupungissa kuin kaupungissa, mutta toimipisteet olivat väliviikolla kiinni.
Yksityisellä rokotuksen ottaminen oli vaivatonta, mutta kalliihkoa. Piikille tuli hintaa 83 euroa, mutta ajan rokotukseen sai varattua seuraavaksi päiväksi, ja lääkäriasemalla oli rokotetta valmiiksi olemassa, joten homma hoitui varsin nopeasti, kuten meille oli tarpeenkin.
Seuraavaksi olen menossa työterveyteen ottamaan kurkkumätä-, jäykkäkouristus- ja poliotehosteen. Poliorokote maksaa 38 euroa, muut saa ilmaiseksi. Mikko sen sijaan saa YTHS:ltä kaikki nuo ilmaiseksi. Samalla käynnillä lääkäri määrää meille malarianestolääkityksen. Tämän illan olen lukenut netistä kauhutarinoita malarianestolääkkeiden sivuvaikutuksista ja hinnoista. Olen vahvasti päätymässä siihen, että maksan mieluummin hieman enemmän Malaron-lääkkeestä kuin otan mahdollisesti kovatkin sivuvaikutukset Lariam-lääkkeestä. Doksisykliini ei houkuttele, sitä ei nimittäin suositella käytettäväksi auringossa, koska se herkistää ihoa, jolloin iho palaa helposti.
MRP-tauteja vastaan sen sijaan en tarvitse rokotusta, koska olen sen neuvolassa saanut. A-hepatiittirokotuskin on voimassa, joten selviän jopa vähillä piikeillä, näin totesi terveydenhoitaja.