Leipää, leipää, enemmän leipää. Pitaleipää, ohutta arabileipää,
lavash-tyyppistä leipää, uunituoretta leipää. Joka ruualla on tarjolla
leipää sekä Jordaniassa että Israelissa. Ja eipä siinä mitään, alkupalatahnat, tahinit, hummukset ja muut herkut on tarkoitus kauhoa
kitaan leivän kera.
Alkupaloja (meze) ateriaan kuuluu
useita, monesti jo ihan talon puolesta. Ja jos ei, niin kannattaa
kuitenkin tilata, välillä alkupalat pesevät jopa pääruuan mennen tullen.
Meren
rannalla tarjolla on ihania, tuoreita mereneläviä ja kaloja. Lammasta
ja kanaa käytetään ruuissa paljon. Myös värikkäät yrtit ja kasvikset
ovat kovassa käytössä keittiössä. Tuoreita hedelmiä on tarjolla.
Mausteiden käytössä ei pihtailla, vaikka ruuat eivät ole tulisesti
maustettuja missään tapauksessa.
Jordaniassa törmäsimme
hapanmaitokastikkeeseen, jota tarjoiltiin lihan kanssa. Kyseinen kastike
oli ehkä ainoa vähemmän makuhermoja hivelevä kokemus tällä reissulla.
Riisi, kuskus, linssit, palkokasvit jne. hallitsevat, peruna on perinteisesti vähemmän käytetty raaka-aine. Kikhernetitä käytetään paljon keittiössä, sitruuna ja oliiviöljy kuuluvat oleellisina osina ruuanlaittoon ja tarjoiluun.
Toki
ruokakulttuurit eroavat Jordanian ja Israelin välillä
naapuruussuhteesta huolimatta, mutta tietyt samat Lähi-idälle ominaiset
elementit toistuvat molempien maiden ruokakulttuurissa.
Israelilaisen keittiön perustana ovat juutalaisten kosher-säännöt, jotka kieltävät mm. sianlihan. Sianlihaa ei syödä myöskään Jordaniassa Islamin vaikutuksesta. Israelissa tarjonta ei kuitenkaan rajoitu ainoastaan kosher-ruokaan, etenkään niillä alueilla, joilla vierailee paljon matkailijoita.
Suurimpana erona maiden
ruokakulttuureissa lienee alkoholipolitiikka. Siinä missä Jordaniassa
alkoholia tarjoavat ravintolat ovat vähemmistössä jopa turistialueilla,
Israelissa on ihan eurooppalainen alkoholipolitiikka, ja alkoholia saa
normaalisti kaupoista, hotelleista ja ravintoloista.
|
Mansaf, jukurtissa keitettyä lammasta, perinteinen jordanialainen ruokalaji |
Hummusta lammaslisäkkeellä ja kurkkua jugurtissa, molemmat hyvin yleisiä alkupaloja Jordaniassa sekä Israelissa |
| ||
Jordaniassa ruuan jälkeen nautitaan pieni kupillinen teetä, usein minttuteetä. |
Halloumi, samboussek ja muita pieniä alkupaloja (Jordaniassa jossain etnisessä ravintolassa) |
Aamiaista hotellilla Akabassa, Jordaniassa. Tarjoilijat hotellissa olivat tuontitavaraa Aasiasta. |
Akaban paikallinen erikoisuus, vaaleaa kalaa riisipedin alla, tarjoillaan herkullisen kastikkeen kera (kalaravintola Floka) |
Juustosalaatti falafeleillä. Falafelejä syödään sekä Jordaniassa että Israelissa. (Jordania) |
Täytettyjä leipiä, takana alkupaloja (Jordania) |
Heh, aina ei jaksa ravintolaan illalliselle, vaan tekee mieli hakea (roskaruoka)illallinen huoneeseen lähikuppiloista (Jordania) |
Kalaa kokonaisena ulkoilmakuppilassa (Jordania) |
Äyriäispata Akabassa, Jordaniassa |
Välipala luksusbussissa Ammanista Akabaan |
Aasialaisen ravintolan tarjontaa Jordanian Tala Bayssa |
Päivällinen Wadi Rumin autiomaassa Jordaniassa |
Aavikkopäivällinen (Jordania) |
Päivällinen nautittiin aavikolla auringonlaskussa (Jordania) |
Herkkuja notkuvat päivällispöydät Kuolleenmeren hienossa viiden tähden hotellissa (Jordania) |
Jälkiruokavalikoima Kuolleellamerellä (Jordanian puolella) |
Alkupaloja Israelissa, Tel Avivissa. Tämä satsi esimerkiksi ei juuri poikkea Jordanian alkupaloista. |
Äyriäispataa meren rannalla Tel Avivissa, Israelissa |
Kebabia Tel Avivin rantabulevardin varrella. |
Focaccia Tel Avivissa |
Aamiasta Tel Avivin tyyliin. Ei paha. |
Jäätelöä Jerusalemissa |
Mausteita Jerusalemin vanhassa kaupungissa. Huumaavat tuoksut, upeat värit. |
Illallinen kämpillä Jerusalemissa, pitsa ja salaatti katukuppiloista |
Herkullista pastaa, ei kuulu varsinaisesti paikalliseen ruokakulttuuriin (Eilat, Israel) |
Brasilialaisen pihviravintolan tarjontaa Eilatissa |
Yksi herkullisimmista aterioistamme reissun aikana @ Eilat |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti