sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Ruokamuistoja Jerevanista - kaukasialaisen keittiön antimia ja vähän muutakinPähkinävarras siirapissa
Armenialaiset ovat ylpeitä ruokakulttuuristaan, eivätkä suotta. Useat Jerevanin ravintolat tarjoavat georgialaisen ja armenialaisen keittiön antimia. On hatsapuria ja ulkotulella grillattua varrasta, kirpeitä ja hieman tulisia soosseja. Kun kysyy armenialaiselta, miten heidän keittiönsä eroaa georgialaisesta, vastaukseksi saa, että Armeniassa kaikki on vaan parempaa. 

Hinnat olen tähän listaukseen kirjannut aina suunnilleen seuraavanlaisesta satsista: illallinen kahdelle hengelle pitkän kaavan mukaan, eli alkupaloineen ja pääruokineen, erilaisine soosseineen ja leipineen (joskus Mikolla on ollut myös jälkiruoka) + viinipullo ja vettä. 

Laskuun sisältyy joskus jo palvelumaksu 10 prosenttia, mutta jos ei, niin sopivaa on joka tapauksessa jättää 10 prosenttia juomarahaa. Useilla ravintoloilla on myös kuljetuspalvelu.

Dolmama: http://www.dolmama.am/ru/home
Kallis (illallinen suunnilleen samanhintainen kuin Suomessa ravintolassa), mutta hyvä.
Illallinen maksoi melkein 40 000 dramia. Armenialainen keittiö.  Rauhallinen ulkopatio, sisällä savuista. Yksi ruoka-annos maksaa saman kuin edullisissa paikoissa koko illallinen viineineen.

Kanaa pähkinä-viinikastikkeessa
Caucasus Tavern: http://www.caucasustavern.am/lang-ru/home.php
Älyttömän halpa ja hyvä! Illallinen maksoi 8000–9000 dramia. Harmi, ettei ole terassia tms. ulkosyöntimahdollisuutta. Taksikuskit eivät meinaa tietää tätä paikkaa, tarjoavat jotain muuta Kaukasus-raflaa, mutta kun sitkeästi vaatii viemään oikeaan osoitteeseen, niin kyllä tämä lopulta löytyy.

Hinkalit
Hatsapuri
Urartu: http://www.urartu.info.am/
Lista on lyhyt (sitä ei ole, tarjolla on kebabia ja tulella grillattua varrasta + tulella grillattuja kasviksia maun mukaan + tietysti leipää, kotijuustoa, salaattia yms. tykötarpeita. Loput ruuat saa pakattuna mukaan. Hinta kohtuullinen, taisi tulla illallisen hinnaksi 14 000 dramia.

Khoravats, eli grillattua ruokaa
Kotitekoinen smetana, kotijuusto, adzika-kastike, salaatti ja lavash-leipä
Yerevan Tavern: http://www.pandokyerevan.am/
Älyttömän halpa ja hyvä! Illallinen maksoi 7000-8000 dramia. Valtavan iso ravintola, mutta niin suosittu, että usein melko täysi. Meillä kävi tuuri, kun saimme oman rauhallisen kabinetin illallista varten.


Omassa ylhäisessä yksinäisyydessään kabinetissa
Tilausnappula; nappia painamalla paikalle pamahtaa kulahtanut mustiin pukeutunut keski-ikäinen miestarjoilija, kuten tilausnapin kuvasta voi päätellä. :D
Borssia, lähes täydellistä
Varsin kohtuullinen illallislasku, 7610 dramia eli noin 14 euroa (kurssilla 1 euro = 537 dramia)

Pizza Toria: http://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g293932-d3317452-Reviews-Pizza_Toria_Yerevan-Yerevan.html
Hinnakkaahko (siis yleiseen hintatasoon verrattuna, ei Suomen hintoihin) pitseria. Salaatti, kaksi pitsaa ja talon viiniä, 13 000 dramia.

Pitsa on pitsaa, myös Armeniassa
Hyvällä paikalla sijaitseva puitteiltaan ihana ulkoravintola. Ruoka hyvää, hinnat keskitasoa. Päivällinen 13 000. Eli alkupaloja otettiin vain yksi puoliksi, eli tietysti hatsapuri!

No se hatsapuri, adzarialainen malli
Tavallisessa no name -kebabilassa bisneslounas, johon kuuluu shawerma ja ranut limuineen (kahdelle) maksaa 1700 dramia. Oluttuopillisenkin olisi saanut 500 dramilla eli alle eurolla. :D

Paikallinen rullakebab eli kanashawerma
Meidän ravintolasuosikit ovat ehdottomasti Caucasus Tavern ja Yerevan Tavern. Erittäin hyvää ja edullista!

Ihan mielenkiintoista oli myös käydä syömässä paikallisessa perheessä. Meidän emäntämme teki ruuaksi grillattua kanaa, toinen emäntämme keitettyä kanaa. Lisukkeet, kuten salaatit ja kotijuustot sekä leivät yms. olivat molemmissa kodeissa varsin ruhtinaalliset. Munat olivat omilta kanoilta.

Grillattua kanaa paikallisessa kodissa
Paikallinen olohuone
Keitettyä kanaa (mm.)

Ei kommentteja: