perjantai 16. lokakuuta 2009

Pieni muistutus erilaisesta bakteerikannasta

Keskiviikko 7.1.2009
Sharm el Sheikh

Mahassa kytee
Lauttalippujen hankinta

Erikoinen tax free -käytäntö

Aamulla kahdeksalta huomaan, että todellakin, hotellialue sijaitsee erittäin lähellä lentokenttää; herään aamun ensimmäisen lentokoneen jylinään. Hätäisimmät auringonpalvojat ovat piakkoin käyneet jo levittämässä pyyhkeensä altaan laidoille aurinkopeteille.


Sitten onkin jo aika tervetulotilaisuuden ja tervetulomaljojen! Opas kertoilee ihan hyödyllisen oloisia seikkoja kaupungista ja maasta. Antaa kännykkänumeronsakin, että voimme ottaa yhteyttä, jos tulee kysyttävää.

Pieni muistutus erilaisesta bakteerikannasta
Hetken kuluttua tervetulotilaisuudesta mahani on miedosti jo sekaisin reissun ensimmäistä kertaa. Pieni muistutus jokseenkin erilaisesta bakteerikannasta.

Lauttalippujen hankinta
Ostamme kartan ja lähdemme kaupungille. Alkumatkan ajamme jallalla, minibussilla tai oikeammin pienellä Hiacella, joka on täynnä penkkejä. Jallaan hypätään tien varresta ja pois jäädään tien varteen. Jallakuski yrittää ukottaa tuplahinnan, mutta hintatietoisina pysymme kohtuudessa ja maksamme vain tariffien mukaan, vaikka meidän mittapuullamme jallakyyti on lähes ilmainen.


Sitten alkaa pitkä ja kuuma marssi kohti satamaa. Vaelluksemme tarkoituksena on hankkia lauttaliput Sharm el Sheikhistä Hurghadaan. Olemme kuulleet lauttalippuja myytävän satamassa, näin matkaopuksemmekin sanoo.

Lippuja satamasta ei kuitenkaan lopulta saa, mutta vartijasetä antaa puhelinnumeron, johon voin soittaa. Arabian taitoni vaan on hieman alkeellinen ja sen lisäksi vähän ruosteessakin. Lopulta saamme matkaoppaaltamme tekstiviestillä vihiä, että lauttaliput voi käydä ostamassa eräästä matkatoimistosta.


Hip hurraa, pian meillä sitten onkin liput kourassamme seuraavalle lautalle. Lautta lähtee huomenna illalla Hurghadaa kohti - tosin sillä varauksella, ettei Punainenmeri ole liian myrskyisä ja villi, jota se kuulemma usein on. Puoli päivää lippujen hommaamiseen meni, mutta paljon näimme reissullamme ja saimme nauttia lämpimästä, aurinkoisesta säästä reippaillen.


Illalla lähdemme matkatoimiston järjestämälle opastetulle kaupunkikierrokselle. Kuljemme kaupunkia ristiin rastiin bussilla ja jalan. Näemme moskeijoita ja minareetteja, klubeja, monumentteja, Alf Leyla Wah Leylan ja paljon muuta. Käymme basaareissa ja kirkoissa.


Erikoinen tax free -käytäntö
Vierailemme myös tax free -kaupassa alkoholiostoksilla, koska tax free -kaupassa, jossa myydään myös länsimaisia alkoholimerkkejä, voi käydä ainoastaan 48 tunnin ajan maahantulosta.

Kaupan ulkopuolella on joukko onnettomia venäläisiä, joilla on aika jo umpeutunut. Yhdessä uusien virolaisten tuttaviemme kanssa hoidamme myös venäläisporukalle juomat. Laitonta se ei ole, omassa kiintiössä ostetut juomat saa käyttää ja jakaa haluamallaan tavalla.


Retken aikana syömme illallista egyptiläisessä pienessä ravintolassa. Muu retkiporukka istuu sisällä, me saamme pienen pöydän ulkoa. Istumme arabiankielisen puheensorinan ympäröiminä lämpimässä illassa nauttien egyptiläisen keittiön herkullisista antimista. Basaarien valot loistavat vanhan kaupungin muurien edustalla ja ihmisiä käveleksii ohitse. Ihana iltahetki!

Ei kommentteja: